Stappenteller apps

Aansluitend op het vorige bericht is er ook een hulp bij KWBN die je helpt bij het kiezen van een goede stappensteller app. Hieronder volgt de tekst:

 

Vrienden in de kroeg roepen het steeds vaker: ‘Vandaag weer meer dan 10.000 stappen gewandeld! Weer zonder moeite honderden calorieën verbrand!’ Ze weten dat met één blik op hun smartphone, dankzij een handige stappenteller-app. Welke kun je gebruiken om jouw stappen te tellen? Wij zetten 10 gratis apps op een rij.

In de nieuwste telefoons (zowel uitgerust met Android als met iOS) zit een slimme bewegingsdetector. Die telt automatisch het aantal stappen, loop- en hardloopafstanden. De Apple Gezondheid-app werkt desgewenst ook samen met andere apps. De app beveelt er in verschillende categorieën al een aantal voor je aan. De gegevens van die apps komen zo ook in je activiteiten overzicht als je daar toestemming voor geeft. Maar voor het meten van het aantal stappen heb je die al niet meer nodig.

Nieuwere Android-telefoons hebben iets dergelijks. Google Fit, ook een gezondheidsapp die weet wanneer je wandelt, hardloopt of fietst, en ook een die data van diverse andere fitness-apps integreert.

Verschillen tussen de apps

Geen hypermoderne telefoon? Geen nood. Ook voor mensen met een minder geavanceerd exemplaar zijn er hulpjes. Sterker nog: er zijn tientallen apps die stappen kunnen tellen! De appstore heeft er voor de iPhone precies 100, en daar zitten nog niet eens alle fitness-apps bij die ook stappen kunnen tellen. De apps kunnen niet allemaal hetzelfde. Wat ze doen loopt uiteen van het simpele tellen van (inderdaad) stappen tot een complete gezondheidsbewaking. Apps die je om zeven uur ’s morgens vragen of je je glas water al hebt gedronken, het aantal slaapuren en je bloeddruk bijhouden en natuurlijk ook je gewicht (al moet je dat zelf invoeren). Er zijn apps die je aan moet zetten en er zijn apps die continu kunnen doorgaan met meten.

Sommige apps spreken Nederlands, andere houden het op Engels. Sommige apps rekenen zelf je staplengte uit, bij andere moet je die invoeren. Niet altijd zorgt dat er overigens voor dat de apps accuraat zijn. Niet één app telde er op een kilometer even veel als ik zelf hardop deed. Dat ze niet accuraat zijn is niet erg, zolang je je resultaten alleen met die van jezelf vergelijkt.

Zelf heb ik een iPhone 5. Hier zit ook een gezondheids-app in. Eentje die niet kan stappentellen, maar wel de gegevens van andere apps kan integreren. Een aantal van die apps ga ik uitproberen.

De geselecteerde stappenteller apps

Welke stappenteller-app is nog even wat uitzoekwerk. Afgaand op tests springt een aantal eruit. Dat zijn:

 • Accupedo
 • Pedometer
 • Pedometer Runtastic
 • Human
 • Argus
 • Moves
 • Cakewalk
 • Pacer
 • Noom Walk
 • Map my walk
 • Runkeeper
 • Pedometer ++
 • Pedometer Lite
 • Health Mate
 • Steps
 • Stepz

Van één app wordt gezegd dat hij eigenlijk heel goed was, maar dat veel mensen ‘m niet meer willen gebruiken omdat Facebook hem heeft overgenomen. Dat is Moves. Een inderdaad helder en mooi vormgegeven app! Maar synchroniseren met Facebook? Toch maar niet.

MovesMoves
HumanHuman
CakewalkCakewalk

Pedometer ++, Cakewalk en Stepz werken alleen op een iPhone 5s of hoger. Cakewalk is wel een leuke! In plaats van complimenten geeft CW kritiek. Zure, maar geestige kritiek. Voor sommige mensen werkt dat nu eenmaal beter. Runkeeper en Human zijn prachtig en effectief, maar tellen allebei van alles behalve stappen. Wel leuk dat je jezelf bij Human kunt vergelijken met andere gebruikers in je stad en je buurt. Dat werkt ook nog: ik wil tenminste in mijn eigen buurtje een van de actiefsten zijn. En Runkeeper is geweldig positief. Na een testje van 1km krijg ik een felicitatie. Maar goed. Het ging om stappentellers dus Human en Runkeeper zijn uit. Ik begin met de overgebleven tien.

Alle stappen tellen?

Meteen even een nadeel. Als je wilt weten hoeveel je bewust én onbewust per dag beweegt, moet je je telefoon altijd in je zak hebben. Wie daar niet aan gewend is zal merken dat hij dat vergeet (weer duizenden stappen onopgemerkt gebleven…) . En nog een punt van aandacht voor je eraan begint. De apps zijn vaak een aanslag op je batterij. Een geplande dag vergelijken van tien apps liep in de soep omdat al voor de eerste stap was gezet de batterij leeg was. Nu zul je er geen tien tegelijk op willen zetten, maar niettemin. Ook met 1 app die voortdurend meet is je batterij een stuk sneller leeg dan anders.

Bericht Pedometer++Bericht Pedometer++
Bericht RunkeeperBericht Runkeeper
Let op de verschillen!Let op de verschillen!

Tellen maar!

Dan nu de ervaringen met de tien gratis apps.

Stappenteller-app 1: Accupedo

Perfect als dagelijkse stappenteller. Geen fratsen en je ziet hoe ver je verwijderd bent van je doel. Meet door als de app is geopend, en als je in je instellingen op je telefoon kiest voor Ververs op de achtergrond ook als hij niet is geopend. Gratis en beschikbaar in het Nederlands, al is dat wat onbeholpen (‘Doel van aantal stappen’).

Gratis: ja (behalve Pro versie).

Meet: aantal stappen, afgelegde afstand, verbrande calorieën, snelheid.

Extra functies: Grafiek (overzicht het aantal stappen per dag/week/maand/jaar), Historiek (het overzicht van de afgelopen dagen), Delen (een dagelijks log op Facebook), en Instellingen. In de instellingen kun je ervoor kiezen de app ’s nachts automatisch uit te schakelen.

Werkt op: Android, iOS

Maker: Corusen LLC


Stappenteller-app 2: Pedometer (van Runtastic)

Betrekkelijk eenvoudige pedometer van de makers van een bekende hardloopapp, Runtastic. Gratis en beschikbaar in het Nederlands. Je kunt je paslengte instellen – doen anders kiest hij voor de lengte van een hardlooppas. Op het scherm zie je in een grafiek het verloop van je snelheid. Werkt niet automatisch: je zet hem aan en uit. Geeft desgewenst een piep bij 1000 stappen. Je krijgt per week een overzicht van je prestaties in je mailbox. Mochten die er niet zijn dan krijg je een vriendelijke herinnering: Hi Marjolein, We missed you this week! Ook voor tips kan worden gezorgd. Denk aan: ‘5 bedtijd snacks zonder schuldgevoel’. De mails zijn in het Engels.

Gratis: ja.

Meet: aantal stappen, gelopen tijd, gelopen afstand, en snelheid.

Extra functies: Geschiedenis.

Werkt op: Android en iOs.

Maker: Runtastic Gmbh.


Stappenteller-app 3: Pedometer

Eenvoudige stappenteller-app.

Gratis: ja.

Meet: aantal stappen, verbruikte calorieën, gelopen afstand, gelopen tijd.  Meet alleen als je hem aanzet. Er is een start / stop knop. Je kunt je staplengte aanpassen. En kiezen voor een slaapstand om de batterij te sparen, en voor verschillende thema’s (kleurstellingen). In de recensies wordt geklaagd dat hij soms niet alles meepakt.

Extra functies: geen.

Werkt op:  iOs (iPhone en iPad)

Maker: ITO technologies


Stappenteller-app 4: Argus

Uitgebreide gezondheidsapp. Vormgegeven als een bijenkorf met in elke graat een cijfer. Gratis en met wat Nederlandse woorden. ‘Dinsdag 18 april, Distance 9,12 km.’ Je kunt veel kiezen. Wanneer Argus je locatie gebruikt (dus of hij continu meet of alleen als je hem aanzet), of je een voice coach wilt die je vertelt wat je hebt gepresteerd, welk doel je nastreeft, of je je hartslag wilt controleren, wilt bijhouden hoeveel koffie je drinkt en hoeveel uur je slaapt, en of je eettips wilt. Argus is zo’n app die je vraagt of je al een glas water hebt gedronken. Ga je wandelen met Argus dan krijg je na afloop een kaartje te zien met de route. Argus wil je graag samen met anderen laten bewegen. Hij stimuleert dat je mensen uitnodigt om vriend te worden.

Gratis: ja.

Meet: aantal stappen, verbruikte calorieën, gelopen afstand, gelopen tijd, gelopen route.

Extra functies: Vrienden, Groepen, Uitdagingen, Tiips, Trends (een grafiek met je activiteitengeschiedenis).

Werkt op: Android, iOS

Maker: Azumio Inc.


Stappenteller-app 5: Pacer

Een gratis, Engelstalige app met een heldere vormgeving. Gebruikersvriendelijk.

Gratis: ja.

Meet: aantal stappen, verbruikte calorieën, gelopen afstand, gelopen tijd

Extra functies: Me (een overzicht van je records, gewicht etc), Trends (een staafdiagram met de resultaten), Goals (allerlei doelen die je kunt kiezen), Explore (hieronder staan events).  Coaches die bij je doelen passen. Als je je gewicht invoert rekent hij ook je BMI uit. Er is ook ruimte om je bloeddruk in te voeren.

Werkt op: iOs en Android.

Maker: Pacer Health, Inc


Stappenteller-app 6: MapMyWalk

Een gratis Engelstalige app die leuke extra’s heeft. Je kunt met MMW doelen aangeven, wandelingen vergelijken, en je walks ook analyseren. Druk je op analyze my walk dan zie je welke hoogteverschillen je hebt overbrugd en in welk tempo je liep, gemiddeld tempo én het hoogste. Per minuut kun je zien hoe het ging. De route wordt ook bewaard.

Gratis: ja.

Meet: Stappen,  gelopen afstand, gelopen tijd, gelopen snelheid.

Extra functies: Doelen, Vrienden uitnodigen, Routes vinden (ook bij je in de buurt).

Werkt op: iOs en Android.

Maker: Under Armour.


Stappenteller-app 7: Pedometer Lite

Een beetje Zweeds leer je er ook nog van. In plaats van Lengte en Gewicht staat er Höjd en Vikt. Stappen zijn Steg. Maar de stappen telt hij behoorlijk goed!  Misschien wel doordat hij eerst calibreert.

Gratis: ja.

Meet: aantal stappen, gelopen tijd, gelopen afstand, aantal verbrande calorieën en snelheid.

Extra functies: Geschiedenis, Muziek, Stopwatch.

Werkt op: iOs.

Maker: Luminant software Inc.


Stappenteller-app 8: Health Mate

Nog een simpele, gebruiksvriendelijke app.  Werkt volgens de makers het beste met activity tracker, Pulse o2 Withings. Dat is dan eigenlijk jammer. Hoewel de stappenteller het ook goed zonder doet.

Gratis: ja.

Meet: stappen, gelopen meters, percentage van doelstelling, aantal calorieën, hoogteverschillen.

Extra functies: Mogelijkheid te vergelijken met vrienden, herinneringen.

Werkt op: iOs.

Maker: Withings


Stappenteller-app 9: Steps

Een eenvoudige stappenteller – eenvoudig als de naam van de app zelf -, die altijd doormeet (tenzij je locatievoorzieningen uitzet). Handig als je ook de onbewuste stappen wilt meten. Volgens de makers ook nog batterijvriendelijk.

Gratis: ja.

Meet: aantal stappen, aantal kilometers, gelopen tijd.

Extra functies: geen.

Werkt op: iOs.

Maker: Supercritical Flow


Stappenteller-app 10: Noom Walk

Engelstalige gratis stappenteller en ook eentje die altijd alles telt. Erg sociaal, in de zin van dat je schermpje gevuld is met resultaten van andere gebruikers en commentaren op de geleverde prestaties. Populair omdat hij je batterij niet leegzuigt, ondanks het continue meten.

Gratis: ja.

Meet: aantal stappen.

Extra functies: Statistieken, motivatie via vrienden en wildvreemden die ook noomen.

Werkt op: Android, iOS

Maker: Noom,Inc

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s